Vuosien turvallinen käyttöikä lastuamisnesteille
Vesisekoitteisten lastuamisnesteiden elinikä on voi helposti olla useita vuosia ilman, että sen pilaantuminen aiheuttaa työturvallisuusongelmia. Tämä on todellisuutta usealla konepajalla. Mikä tällaisia konepajoja sitten yhdistää?
Vastaus on nesteiden ylläpito. Ilman tehokasta ylläpitoa lastuamisneste alkaa menettää nopeasti ominaisuuksiaan ja lopulta se pilaantuu. Ylläpito lähtee aina liikkeelle kahdesta perusasiasta: jatkuvasta seurannasta ja puhtaudesta.
Seuranta, eli käytännössä mittaaminen ja tulosten raportointi mahdollistaa nesteiden muutoksiin reagoimisen ennen, kuin ne aiheuttavat merkittävää haittaa. Puhtaus taas mahdollistaa sen, että nesteiden ominaisuudet eivät kärsi ja muutu liian nopeasti.
Miten tämä toteutetaan käytännössä?
Puhtauden lisäksi tärkein asia ongelmien korjaamisessa ja erityisesti ennaltaehkäisyssä on se, että tilannekuva on oikea. Käytännössä siis se, että nesteiden kuntoa mitataan riittävän säännöllisesti ja kattavasti.
Kerran viikossa tehty mittaus on huomattavasti parempi kuin ei mitään, mutta mitä tiheämmin, sitä parempi pätee myös tässä, koska muutokset ovat usein erittäin nopeita. Varsinkin ongelmien ennaltaehkäisy vaatii nopeaa reagointia, mikä on suositeltavaa, koska ongelmien ennaltaehkäisy on huomattavasti korjaamista helpompaa.
Yleisesti ongelmien korjaaminen kannattaa aloittaa seuraavasti (koskee suurinta osaa käytössä olevia vesisekoitteisia työstönesteitä, mutta poikkeuksiakin toki on):
- Huolehdi, että nesteen pitoisuus pysyy mahdollisimman hyvin suositelluissa arvoissa.
- Säädä nesteen pH-arvoa mittausten perusteella. Reagoi muutoksiin nopeasti, koska silloin riittää pienemmät korjaustoimenpiteet.
- Puhdista nesteet niin lastuista kuin mikrometrikokoluokan partikkeleista mahdollisimman nopeasti. Ioniongelmat ovat verrannollisia partikkelien pinta-alaan ja aikaan, eikä niinkään massaan. Suuremmat lastut ja epäpuhtaudet kertyvät säiliöön, jolloin ne edistävät mikrobikasvustoa luomalla hapettomia olosuhteita (ns. dead spots).
- Vuotoöljyt on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti pois. Käytä tehokkaita ja luotettavia menetelmiä.
- Mittaa ja varmista, että vesi ei ole liian kovaa. Jos tarvetta, puhdista lisättävä vesi ioneista, bakteereista ja muista epäpuhtauksista.
- Kierrätä nestettä jatkuvasti, jotta neste hapettuu.
- Mittaa, mittaa ja mittaa. Kirjaa tulokset ja reagoi ajoissa. Myös loma-aikaan ja viikonloppuisin, jos vain mahdollista.
- Seuraa mittaustulosten kehittymistä, jotta näet miten muutokset vaikuttavat työstönesteeseen.
Pilaantumisen ennaltaehkäisy on siis korjausta tehokkaampaa ja myös lopputulos on parempi. Pyri mahdollisimman tiheään mittaus- ja säätöväliin ilman katkoksia, kirjaa tuloksiset ja pidä nesteet aina puhtaina, niin pääset erinomaiseen lopputulokseen.
Jos haluat hoitaa ylläpidon helposti, on hyvä ratkaisu esimerkiksi Spesnes ICS -ylläpitojärjestelmä, joka mittaa reaaliajassa nesteen kunnon useilla eri parametreilla, säätää pitoisuuden ja pH-arvot automaattisesti, pitää nesteet puhtaina niin mikropartikkeleista kuin öljyistä, sekä raportoi tulokset selkeästi suoraan tietokoneellesi tai puhelimeesi.
Kuinka pidentää lastuamisnesteiden turvallista elinikää