Vuosien turvallinen käyttöikä lastuamisnesteille
Vesisekoitteisten lastuamisnesteiden elinikä on voi helposti olla useita vuosia ilman, että sen pilaantuminen aiheuttaa työturvallisuus- tai teknisiä ongelmia. Tämä on jo todellisuutta usealla konepajalla. Mikä tällaisia konepajoja sitten yhdistää?
Vastaus on nesteiden ylläpito. Ilman tehokasta ylläpitoa lastuamisneste alkaa menettää nopeasti ominaisuuksiaan ja lopulta se pilaantuu. Ylläpito lähtee aina liikkeelle kahdesta perusasiasta: jatkuvasta seurannasta ja erinomaisesta puhtaudesta.
Seuranta, eli käytännössä mittaaminen ja tulosten raportointi mahdollistaa nesteiden muutoksiin reagoimisen ennen, kuin ne aiheuttavat merkittävää haittaa. Puhtaus taas mahdollistaa sen, että nesteiden ominaisuudet eivät kärsi ja muutu liian nopeasti.
Yhdessä nämä siten mahdollistavat jopa vuosien turvallisen ja tehokkaan käyttöiän nesteille.
Miten tämä toteutetaan käytännössä?
Ensinnäkin on aloitettava siitä, korjataanko ongelmia vai ennaltaehkäistäänkö niitä. Ennaltaehkäisy on luonnollisesti paljon korjaamista tehokkaampaa, koska silloin neste pysyy jatkuvasti hyvässä kunnossa. Korjaamalla ei uudenveroista enää saa.
Ensimmäinen asia on puhtaus. Puhtaus tarkoittaa sitä, että nesteessä ei ole metalli, valurauta- tai muita partikkeleja, tai esimerkiksi vuotoöljyjä. Puhtaustaso kannattaa pitää mahdollisimman hyvänä, koska ne aiheuttavat nesteiden nopeaa pilaantumista. Esimerkiksi suodatuksessa on hyvä muistaa, että partikkelikoon pienentyessä sen pinta-ala kasvaa räjähdymäisesti, mikä taas tarkoittaa suurta reaktioalaa, mikä taas kiihdyttää usein nesteiden pilaantumista. Samalla pienimmät partikkelit kulkeutuvat tehokkaasti nesteen mukana terälle aiheuttaen ylimääräistä kulumista ja laatuongelmia.
Puhtauden lisäksi tärkein asia ongelmien ennaltaehkäisyssä on se, että tilannekuva on oikea. Käytännössä siis se, että nesteiden kuntoa mitataan riittävän säännöllisesti ja kattavasti.
Kerran viikossa tehty mittaus on huomattavasti parempi kuin ei mitään, mutta mitä tiheämmin, sitä parempi pätee myös tässä, koska muutokset ovat usein erittäin nopeita. Esimerkiksi pH-arvo muuttuu nesteissä usein jo alle vuorokaudessa merkittävästi ja sen ollessa yksi tärkeimmistä arvoista, on tiheä mittaaminen erittäin tärkeää. Ongelmien ennaltaehkäisy vaatii nopeaa reagointia, mikä taas tarvitsee rinnalleen jatkuvaa, mielellään mahdollisimman reaaliaikaista tietoa siitä, missä kunnossa nesteet ovat.
Yleisesti ongelmien korjaaminen kannattaa aloittaa seuraavasti (koskee suurinta osaa käytössä olevia vesisekoitteisia työstönesteitä, mutta poikkeuksiakin toki on):
- Huolehdi, että nesteen pitoisuus pysyy tarkasti suositelluissa arvoissa. Sekä liian pieni että suuri pitoisuus aiheuttaa ongelmia.
- Ylläpidä nesteen pH-arvoa. Reagoi muutoksiin nopeasti, koska silloin riittää pienemmät korjaustoimenpiteet ja ongelmat ovat paljon pienempiä.
- Puhdista nesteet niin lastuista kuin mikrometrikokoluokan partikkeleista mahdollisimman nopeasti. Monet ongelmat ovat verrannollisia partikkelien pinta-alaan ja aikaan, eikä niinkään massaan. Toisaalta suuremmat lastut ja epäpuhtaudet kertyvät säiliöön, jolloin ne edistävät mikrobikasvustoa luomalla hapettomia olosuhteita ja samalla vievät säiliöstä tilavuutta.
- Vuotoöljyt on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti pois, koska ne aiheuttavat monia eri ongelmia. Käytä tehokkaita ja luotettavia menetelmiä, sekä mahdollisuuksien mukaan varmista, että käytössä olevat johdeöljyt ja lastuamisnesteet ovat yhteensopivia keskenään.
- Mittaa ja varmista, että vesi ei ole liian kovaa. Jos tarvetta, puhdista lisättävä vesi ioneista, bakteereista ja muista epäpuhtauksista.
- Kierrätä nestettä jatkuvasti, jotta neste hapettuu.
- Mittaa, mittaa ja mittaa. Kirjaa tulokset ja reagoi ajoissa. Myös loma-aikaan ja viikonloppuisin, jos vain mahdollista.
- Seuraa mittaustulosten kehittymistä, jotta näet miten muutokset vaikuttavat työstönesteeseen. Tätä tietoa voi käyttää myös työturvallisuus- ja ympäristöauditointeihin.
Pilaantumisen ennaltaehkäisy on siis korjausta paljon tehokkaampaa ja myös lopputulos on parempi. Pyri mahdollisimman tiheään mittaus- ja säätöväliin ilman katkoksia, kirjaa tuloksiset ja pidä nesteet aina puhtaina, niin pääset erinomaiseen lopputulokseen.
Kuinka pidentää lastuamisnesteiden turvallista elinikää